Projecten À Fonds

futsal 5 blocs

5 BLOCS Futsal

Een groep jongeren uit de wijk “5 blokken” richt een zaalvoetbalploeg op voor jongeren uit de wijk. Op die manier willen ze het voetbaltalent van de vele jongeren verder stimuleren en hen de kans geven om in de officiële competitie te spelen.  

air de repos

Air de repos

Un air de Repos” is een kortspeelfilm gerealiseerd door Sarra Benyaich. De film toont het verhaal van een Marokkaanse familie in de jaren ’70, op zoek naar een betere toekomst. We volgen hun reis van Marokko naar België. Het doel van de film is om het debat rond diversiteit op gang te brengen en het sociaal weefsel te versterken. 

black designers

BLACK DESIGNERS

Zes jongeren uit de Cardijnschool in Anderlecht zijn gepassioneerd door muziek en willen een muziek- en dansgroepje opstarten. Daarnaast willen ze ook graag gitaar leren spelen. Eens ze hun nummers onder de knie hebben, gaan ze optredens doen in de buurt, in het rusthuis, op school, op wijkfeesten,...

 

bookdrop bxl

Bookdrop BXL

Met Bookdrop Bxl willen Jeanne en Rebecca de stad aan het lezen krijgen door boeken in alle talen en thema's te droppen op verschillende plaatsen (metrostations, banken, parkjes, cafés, supermarkten, trein/tram/bus,  musea, zwembaden, jeugdcentra, kappers, openbare toiletten, ziekenhuizen, durumzaakjes, jeugdhuizen, winkels, ...). Mensen die een boek hebben uitgelezen waarvan ze hebben genoten, kunnen het boek droppen op een plaats waar ze vaak naartoe gaan en een deeltje van hun plezier delen.

connect bx

Connect BX

Hanane Khiel uit Anderlecht bouwde samen met 5 andere jongeren een website, Connect BX, met erachter een community van geëngageerde Brusselse jongeren. Met de site wil ze in kaart brengen welke sociale verenigingen er zijn en wat ze juist doen. Zo wil ze jongeren en sociale doelen dichter bij elkaar brengen en jongeren informeren over de verschillende mogelijkheden tot vrijwilligerswerk in Brussel.

audionauten

De Audionauten

Emi en Yarne zijn twee radiomakers die hun passie willen doorgeven aan Brusselse kinderen. Ze hebben een audioworkshop ontwikkeld waarbij ze kinderen in groep op pad laten gaan met een recorder om geluiden te zoeken en op te nemen. Ze maken op basis daarvan een verhaal en spreken zelf de stemmetjes in. Zo krijgen kinderen een eerste audioervaring. De workshops zullen plaatsvinden in gemeenschapscentra, IBO's, WMKJ's. 

futsal cureghem

Futsal Cureghem

Redouan organiseerde vroeger al veel voetbaltornooitjes en zal nu een voetbalploeg oprichten op competitieniveau voor en door jongeren uit Kuregem. Hij wil met de voetbalploeg jongeren met moeilijkheden uit de wijk motiveren om aan sport te doen en een voorbeeld geven aan alle jongeren uit de hele buurt. 

jorez

Jorez Sport

Mounir en Ibrahim zijn twee inwoners van Curegem. Ze willen graag twee voetbalploegen oprichten in hun wijk: 1 ploeg voor 18 tot 21-jarigen, 1 ploeg voor 21 tot 26-jarigen. De ambitie is om twee keer per week te trainen en elke zondag een match te spelen en zo jongeren meer aan het sporten te krijgen. 

pangaea

Pangaea

Pangaea is een kortfilm voor en door jongeren uit Brussel. De crew van 5 jongeren wil mensen laten nadenken over de absurditeit van bepaalde gebeurtenissen in de maatschappij en de vanzelfsprekende dagelijkse handelingen waar we zelden bij stilstaan.

Pop-up parkbib Voltaire

Pop-up parkbibliotheek Voltaire

Frederik en Adriaan zijn twee vrienden uit Jette/Ganshoren die een pop-up parkbibliotheek installeerden naast zomerbar Eliza in het Elisabethpark. Ze bouwden een houten cocon die vol staat met boeken voor jong en oud en waar mensen in rust een boek kunnen lezen, kunnen genieten van lezingen en voorleessessies voor kinderen. De bib is zodanig gebouwd dat het makkelijk afbreekbaar is en makkelijk heropgebouwd kan worden. Zo kan de bib later rondreizen langs verschillende parken in Brussel. De bib was open van donderdag tot en met zondag van 12u tot 18u.

sharing dreams

Sharing Dreams

“Sharing Dreams” is een groepje jonge mensen tussen 16 en 21 jaar die allen in de 5 blokken wonen. Ze vinden dat er een groot tekort is aan activiteiten voor jongeren in hun buurt. Daarom besloten ze om zelf het heft in handen te nemen en onder de naam “Sharing Dreams” allerlei activiteiten te organiseren in en rond het gemeenschapshuis. Wat staat er het komende jaar zoal op het programma? Een voetbaltornooi, een pop-up restaurant, een bingo voor jong en oud, een foto-expo en kookworkshops. 

Still Life

Still Life

Jonas (26) studeerde film aan Sint-Lukas in Brussel en wordt ondersteund door het jongerenfonds voor de productie van zijn volgende kortfilm. De personages van de kortfilm zijn 3 jongeren tussen 24 en 29 jaar met een verstandelijke beperking. Bedoeling is om tot een film te komen van de zoektocht van de deelnemers naar zichzelf en hun plek in grootstad Brussel. De jongeren gaan tijdens de opnames op zoek naar zaken die zij belangrijk of mooi vinden en hoe zij zelf de grenzen van hun kunnen in de stad bepalen. In het najaar te zien op verschillende filmfestivals! 

street talent

Street Talent

Street Talent is een talentenjacht georganiseerd door enkele Molenbeekse jongeren. Alle jongeren die hun talent willen tonen zijn welkom in de Vaartkapoen.

warrior kids

Warrior Kids

Warrior Kids is een project van Quentin. Het project bestaat uit een foto- en videotentoonstelling die de leefomstandigheden van de Senegalese Talibékinderen in beeld brengt. De expo zal plaatsvinden in GC De Pianofabriek. Daarnaast zal Quentin een ontmoetingsplatform creëren voor Brusselse jongerenorganisaties die elkaar binnen het kader van de tentoonstelling ontmoeten voor allerlei activiteiten. 

 

youth talks

Youth Talks

YouthTalks is een online discussieplatform waarop jongeren de mogelijkheid krijgen om over elk mogelijk onderwerp te debatteren: politiek, economie, maar ook bijvoorbeeld cultuur en muziek. Het platform is geschikt om door middel van duidelijke pro/contra-argumenten te discussiëren, en alles wordt visueel samengebracht.

zomerkamp anderlechtse jongeren

Zomerkamp Anderlechtse jongeren

Alexandre, al jarenlang speelpleinwerker, organiseert een kamp in Nieuwpoort voor jongeren uit Anderlecht. Zo wil hij hen de kans geven om even te onthaasten uit de stad en bij te leren over de natuur. 

Si-G, Omar G en Frederike

‘Wat wil je dan’ by Si-G & Omar G

Cansu (13), aka SI-G, is rapper en ze wil graag een vrolijke, speelse videoclip maken voor het nummer 'Wat wil je dan'. Si-G rapt al sinds haar negende en werkt momenteel aan haar nummer na de schooluren. Ze wil graag aan iedereen laten zien dat meisjes ook kunnen rappen. De clip zal opgenomen worden in Sint-Jans-Molenbeek. Ze gaan op straat filmen en de kinderen uit de buurt betrekken bij de clip. Zo kunnen ze tonen dat Molenbeek een leuke wijk is vol talent.

Beeld Ca vient de chez nous

Ça vient de chez nous

donderdag, 13 July 2017

Brussel bruist van talent. Op de dag van de Lokale Helden van Poppunt organiseert Johanna het festival ‘Ça vient de chez nous’. Dat doet ze samen met een aantal andere jongeren en onder begeleiding van de Brusselse rapper G.A.N.
‘Ça vient de chez nous’ wil Brusselse jongeren in een positief daglicht plaatsen en wil lokale jonge artiesten van verschillende genres, disciplines, talen en origine een podium geven om hun talent te tonen. Het festival zet muziek, dans en beeld in als bindmiddel tussen verschillende culturen, wijken en talen.
Deze groep jongeren wil een zo divers mogelijk publiek aanspreken en samenbrengen. Ze willen extra inzetten op jongeren die niet altijd de kans hebben om naar een concert of festival te gaan. Op 28 april, dag van de Lokale Helden, nam de meest getalenteerde ket van Brussel zijn prijs in ontvangst.
‘Ça vient de chez nous’ vond plaats op 28 april in GC De Maalbeek.

Logo Freestyle O

Freestyle O - hiphop

donderdag, 13 July 2017

'Freestyle O' is een initiatief van Martha en Farid. Het is een terugkerend, gratis evenement dat jongeren uit Brussel en omgeving bij elkaar wil brengen via freestyle rap- en danssessies. De deelnemers, medewerkers, fotografen en dj's zijn allemaal vrijwilligers. De voorbije twee jaar vond ‘Freestyle O’ plaats in Allee du Kaai.
Hun slogan luidt: Urban expressie in zijn puurste vorm. Een cirkel. Inspireer en laat je inspireren.

Foto van Alexandre

Homicide

donderdag, 13 July 2017

Alexandre is rapper en werkt samen met Kai Wen aan een eerste muziekalbum. Hun muziek is geen typische hiphop of R&B, maar ‘colorless music’. Ze willen graag een videoclip van hun eerste single uitbrengen. Omdat ze alle twee van animatie en cartoons houden, wordt de clip een soort tekenfilm waarbij twee ninja’s allerlei obstakels overwinnen in Brussel. Ze komen langs het Atomium, Manneken Pis, frietkraampjes en andere typische Brusselse elementen.

Pages